21 juni 2023

Zo houd je jouw gras blijvend groen

Verandert jouw eerst zo stralend groene gazon langzaam maar zeker in een dor landschap met dofgele sprietjes? Ontdek hoe je dat voorkomt!

Zo blijft jouw gazon gezond en groen

Het gras is altijd groener bij een ander … Hoe houd jij je gazon ook in zo’n prachtige conditie? Want wat je ook doet, je eens zo mooi diepgroene gras oogt met de dag fletser. Hier en daar beginnen tot je grote ergernis toch bruine en gele plekken te ontstaan. Of stel je voor, jouw groene trots is veranderd in een schraal en triest landschap als jij van vakantie terug komt. In dit blog lees je hoe je jouw gazon wél levendig groen en blijvend gezond houdt. Daarbij komt best wel wat kijken. Maar er is ook een slimme oplossing die het probleem in één keer goed oplost.

Sproeien is een must!

Sproeien, boeien? We staan bekend als een regenachtig landje. Water genoeg voor je grasmat zou je zeggen. Maar de klimaatverandering begint dat natte en koele imago een beetje op z’n kop te zetten. In de lente en de zomer is het steeds vaker langdurig kurkdroog. ’s Zomers krijg je daar bovendien steeds vaker hete dagen bij. Ook krijgen we steeds meer last van hittegolven. Dat is allemaal funest voor de conditie van jouw gazon. Sproeien dus! Regelmatig water geven is dan ook een eerste levensbehoefte van het gras, wil je langdurig van de diepgroene glans genieten.

Wacht niet te lang

Stel de sproeibeurten niet uit. Als het lange tijd nauwelijks regent heb je grote kans dat er droge plekken in de grasmat ontstaan. Dat gaat sneller dan je denkt, en de dofgele sprieten tover je niet meer frisgroen. Alle reden dus om preventief te werk te gaan. Sproei op tijd en regelmatig. De beste tijd is ’s ochtends, want overdag in de warmte en de zon verdampt het water razendsnel. ’s Avonds kan ook, maar niet te laat en niet te lang. Anders worden de wortels ’s nachts niet droog en kunnen ze gaan rotten.

Vermijd een tsunami

Over teveel water gesproken. Een overdosis kan ook een oorzaak zijn van verdord gras. Dat lijkt tegenstrijdig. Maar als jouw gazon het overtollige water niet snel genoeg kan afvoeren, sterft het in hoog tempo af. Het is de kunst om precies de juiste hoeveelheid water te sproeien. Niet teveel en niet te weinig. Een SummerRain beregeningssysteem is dan ideaal. Je gazon krijgt automatisch precies de juiste hoeveelheden water zonder dat je er omkijken naar hebt.

Nog wat gouden gazontips

Inspecteer de messen van je grasmaaier eens. Zijn ze bot, dan kunnen de messen het gras beschadigen. Scherp geslepen messen zijn een zegen voor de grassprieten. Maai het gras niet te kort, anders heeft het veel te lijden van de zon. De juiste lengte is 4,5 centimeter, niet korter. Gezond gras heeft een betere weerstand tegen droogte. Is de grond wel voedzaam genoeg? Af en toe bemesten maakt jouw gazon lekker vitaal. De wortels van het gras kunnen zich te goed doen aan uitgebalanceerde voedingsstoffen. Drie keer per jaar bemesten is genoeg, anders kunnen de wortels hun voeding niet goed opnemen.

Druppelset voor bloempotten met planten

De meest zorgeloze oplossing

Wil jij de zorgeloze zekerheid dat jouw gazon er altijd tiptop bij ligt? Dan kan een ‘plug ‘n rain’ watergeefsysteem van SummerRain iets voor jou zijn. Het gras krijgt met de juiste regelmaat precies de goede hoeveelheid water. Terwijl jij tijd overhoudt om van je tuin te genieten of zorgeloos vakantie te vieren. En wat dacht je van waterbesparing tot wel 70% water per jaar? Met SummerRain verspil je geen druppel. Ook leidingwater is tegenwoordig niet goedkoop. Bovendien is water verspillen niet duurzaam. Je investeert niet alleen in een gezond gazon, maar ook in een gezond milieu!

Wat heb jij precies nodig om je tuin groen te houden? Doe de keuzehulp om je persoonlijke boodschappenlijstje te krijgen of bekijk het assortiment!